Het concept voor RAAM103 ontsproot aan de creatieve geesten van Roeland en Céline. De idee bestond erin een tot etalageruimte omgebouwde garage ter beschikking te stellen van kunstenaars. Zij konden de plek dan benutten om er hun creatieve proces te onderzoeken en om te experimenteren, eventueel zelfs via interactie met de buurtbewoners. De nadruk ligt dus op de totstandkoming van kunst en niet op het resultaat als zodanig.

Na enige tijd belandde het beheer van het project volledig bij de gedreven Céline en in de loop van de jaren heeft zij het verder uitgebouwd met veel aandacht voor waarden als menselijkheid, ongedwongenheid, authenticiteit en laagdrempeligheid.

Inmiddels passeerde een variatie aan kunstenaars de revue. Bij de selectie ging Céline heel erg af op haar intuïtie, maar net zoals ze zelf gedreven is, was ook dat een kenmerk dat de geselecteerde kunstenaars typeerde. Of zoals Céline het zelf ooit beschreef: “Serendipiteit. Ik geloof in de schoonheid van het gelukkige toeval. De toevallige blik. Het spontane gesprek. De plotse ingeving. Daar is RAAM103 een belichaming van.”

De meeste kunstenaars resideerden gedurende meerdere weken achter het raam en boden passanten zo een unieke inkijk op hun denk- en doeproces.

Sinds eind januari 2021is RAAM103 officieel een vereniging zonder winstoogmerk en wordt de werking gedragen door een team waarvan de leden elk hun specifieke sterkte hebben. De bedoeling is en blijft om het brede publiek zowel door het raam als tijdens opening en finissage op een unieke manier kennis te laten maken met kunstenaars, en de passanten en bezoekers te laten ontdekken hoe werk van allerlei aard ontstaat.

Het is de ambitie van RAAM103vzw om in te toekomst ook af en toe de vertrouwde etalage te verruilen voor andere locaties waar met respect voor de geest van het project werk kan worden getoond puur omwille van de artistieke ervaring en niet in het kader van verkoop.

Naast de pure artistieke activiteiten wil RAAM103vzw ook bijdragen tot een versterking van het sociale weefsel in de buurt via andere activiteiten zoals filosofie-avonden en andere happenings met een culturele dimensie.

RAAM103vzw blijft echter vooral vasthouden aan de idee dat “verandering de enige constante” is.